Un nou pas pentru educația acvatică din România: Lansarea programelor de recuperare pentru copii cu nevoi speciale

25/07/2018

Sâmbătă, 5 mai, Clubul Micii Campioni și Centrul Medical Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au lansat un program de recuperare prin educație acvatică pentru copii cu nevoi speciale, dar și un serviciu de activități acvatice dedicat cuplurilor în așteptarea unui copil.

Evenimentul s-a desfășurat în colaborare cu Federația Franceză de Activități Acvatice și Loisir, organizația care stabilește principiile educației acvatice la nivel mondial. Martine Lietta, președintele federației, și specialiștii francezi în educație acvatică și psihomotricitate, Myriam Dupuis și Jean-Pierre Cohignac, au susținut prezentări și sesiuni demonstrative, împreună cu instructorii de educație acvatică ai Clubului Micii Campioni.

Ziua lansării a debutat în piscina Clubului Micii Campioni, cu o sesiune demonstrativă pentru bebeluși eutrofici condusă de Jean-Pierre Cohignac. Pentru a doua demonstrație, în piscină au intrat patru copii cu nevoi speciale cu progrese remarcabile în urma sesiunilor de terapie acvatică sub îndrumarea instructorilor clubului Micii Campioni. Cel de-al treilea moment demonstrativ a fost realizat cu copii de 2-4 ani, a căror prezență a dovedit beneficiile educației acvatice asupra dezvoltării fizice, sociale, emoționale și afective în primii ani de viață.

În a doua parte a zilei, invitații au luat parte la inaugurarea piscinei dedicate activităților acvatice pentru copii cu nevoi speciale și femei însărcinate din cadrul Centrului de recuperare Sfinții Arhangheli. Tot aici, reprezentanții Federației Franceze de Activități Acvatice și Loisir, împreună cu Georgeta Sultana, inițiatoarea educației acvatice pentru copii în România, au susținut prezentări despre beneficiie acestui tip de activitate pentru mame și copii, pre si postpartum, dar și despre aportul Metodei Sultana® la evoluția educației acvatice la nivel mondial.

Metoda Sultana® este o procedură inovatoare de îngrijire și tratament pentru copii între 0 și 3 ani, validată de Comisia de Pediatrie și Neonatologie a Ministerului Sănătății în anul 2009. Metoda este o sinergie unică între masaj, gimnastică și hidroterapie, ce poate fi realizată atât la domiciliul copilului, cât şi în clinici specializate. Deși este utilizată în mod principal ca program educațional de stimulare a dezvoltării fizice și psihice pentru copilul clinic sănătos, Metoda Sultana® a înregistrat rezultate remarcabile în situații precum: nou-născut cu risc neuro-motor, greutate mică la naştere, vârstă mică de gestaţie, deformări de poziţie ale membrelor inferioare sau superioare, deformări ale cutiei craniene, asimetrii faciale, hernii inghinale, hernii ombilicale, cefalohematoame, elongaţii de plex branhial, torticolis, Sindrom Down şi altele.

Programul de educație acvatică pentru cupluri și femei însărcinate, desfăsurat de specialiștii Micii Campioni la Centrul Medical Mihail și Gavriil, constituie cel mai bun mijloc de relaxare pentru perioada prenatală, cu beneficii remarcabile asupra stării de sănătate a gravidei: îmbunătățește circulația sanguină și limfatică, reglează digestia și respirația, reduce edemele și tensiunea articulațiilor. Femeile care au adoptat un astfel de program au trecut mult mai ușor peste durerile nașterii și s-au refăcut într-un timp mult mai scurt.

Recunoscută la nivel internațional încă din anii `50, educația acvatică a fost inițiată în România în anii 2000 de către Georgeta Sultana, cadru medical cu experiență de 40 de ani în neonatologie. În urma stagiilor de pregătire realizate în cadrul Federației Franceze de Activități Acvatice și Loisir, Georgeta Sultana a deschis în anul 2004 primul centru pilot de educație acvatică din România, a conceput o metodă cu multiple beneficii pentru copii (Metoda Sultana, brevetată în anul 2012), a introdus ocupația de instructor de educație acvatică în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) și, astfel, a lansat prima școală certificată pentru personal calificat în acest domeniu.